دسته‌بندی نشده, مشاوره خانواده

مشاوره خانواده

مشاوره خانواده

مشاور خانواده در مراکز مشاوره خانواده معمولا مشکلات افراد را در بطن خانواده مورد بررسی قرار می دهد.  گاهی اوقات در مشاوره خانواده افراد به صورت گروهی تحت درمان قرار می گیرند زیرا که بهبود روابط بین فردی در خانواده بسیار با اهمیت است.  همه ما می دانیم خانواده یکی از ارکان مهم زندگی فردی و اجتماعی اشخاص است. مشکلات خانوادگی مختلف می تواند آرامش و محبت یک خانواده را برهم زند. همه ما اولین ارتباطات خود را در خانواده برقرار می کنیم و در نتیجه بدون شک خانواده و روابط عاطفی بین اعضای آن یکی از مهم ترین عوامل رشد و ترقی تمام افراد جامعه می باشد.

به همان اندازه که خانواده عامل رشد و تکامل شخصیت افراد است، می تواند عامل بسیار مهمی در پدید آمدن مشکلات و اختلالات روانی باشد. در بسیاری از موارد دیده شده که افزایش جمعیت یک خانواده، بالا رفتن فشار ها و مسئولیت های هر کدام از افراد خانواده، به بلوغ رسیدن نوجوان خانواده و موارد بسیار زیاد دیگری هستند که بی توجهی به آن ها می تواند بحران های بزرگی را به وجود آورند.

امروز در این مقاله قصد داریم راه حل بسیار کاربردی و مهم را برای شما عزیزان ارائه دهیم تا با استفاده از آن بتوانید از بروز چنین بحران ها و مشکلات در خانواده خود جلو گیری کنید.

ابتدا پیش از پرداختن به مسئله مشاور خانواده، بهتر است به بررسی مشکلاتی که درون خانواده ها به وجود می آیند و دلیل به وجود آمدن آن ها را بررسی کنیم.این مشکلات عبارتند از:

انواع مشکلات خانوادگی

اولین و مهم ترین مشکل موجود در خانواده، اختلافات و مشکلات بین زن و شوهر است. این مشکلات که می توانند دلایل خاص داشته باشند، موجب برهم خوردن آرامش فرزندان می شود. مشاور خانواده می تواند در این زمینه نقش بسیار مهم و حیاتی را برای شما ایفا کند و بسیاری از دغدغه های فرزندان را بکاهد.

  • مشکلات بین والدین و فرزندان

دومین مشکل عمده موجود در خانواده ها مشکلاتی است که حاصل رابطه بد والدین و فرزندان است. بیشتر نگرانی والدین این است که نمی توانند با فرزندان خود رابطه خوبی برقرار کنند مخصوصا نوجوانانی که در سن بلوغ هستند. اکثر موضوعاتی که والدین با مراجعه به مراکز مشاوره بیان می کنند همین موضوع است.

مشاوران تلاش می کنند با ارائه راهکار های مناسب این مشکلات را حل کنند چرا که این بحران ها می تواند در آینده فرزندان تاثیرات منفی بگذارد و باعث انحافات اجتماعی آن ها شوند.

  • کمبود محبت میان والدین و فرزندان

یکی از دلایل به وجود آمدن مشکلات بین والدین و فرزندان ها عدم برقرای روابط دوستانه و عاطفی مناسب با یکدیگر است. زمانی که فرزندان نتوانند با والدین خود رابطه خوبی داشته باشند، به دنبال جبران این کمبود در بیرون از محیط خانواده هستند که عواقب خوبی ندارد.

  • مشکلات تربیتی فرزندان

از دیگر موارد مشکلات خانوادگی که دلیل مراجعه به مشاور خانواده است، مشکلات تربیتی و چالش های مربوط به آن است. معمولا زوج هایی که به تازگی صاحب فرزند می شوند، در روند تربیت فرزندان خود و برقرای ارتباط با آن ها دچار مشکل و سردرگمی می شوند.

مشاور خانوادگی می تواند در این مورد کمک زیادی به این دسته از افراد کند. چرا که مشاورین خانواده با داشتن دانش و اطلاعات کامل در زمینه کودکان می توانند به راحتی مشکلات شما را حل کنند.

چالش های اخلاقی و مشکلات رفتاری زوج ها

از دگیر مشکلات و دغدغه های موجود در میان زوج ها، مشکلات اخلاقی و رفتاری همسران است. اکثر کسانی که به دفتر مشاوره مرتجعه می کنند، اذعان می کنند روابط خوبی با همسر خود ندارند و به دنبال راهکار هایی برای حل این دسته از مشکلات هستند.

قطعا مشاور خانوادگی با دانش و تسلطی که در زمینه روانشناسی افراد دارد، می تواند شخصیت افراد را به طور کامل شناسایی کند و با رسیدن به درک درست و کامل از روابط افراد با یک دیگر، مشکلات و اختلافات آن ها را حل می کند.

موارد بسیار مهمی که تا این جا در این مقاله به آنها اشاره کردیم با این سبب گفته شدند که یکی از موارد بسیار مهمی که افراد همواره برای مشاوره به مرکز مشاوره مراجعه می‌کنند مشکلات خانوادگی است و مشاور خانوادگی به عنوان یکی از مشاوران مهم، می‌تواند سبب بهتر شدن شرایط خانواده‌ها شود و از آنجایی که خانواده‌ ها بنیان جامعه را تشکیل می دهند نقش مشاور خانواده بسیار حائز اهمیت بوده و می‌تواند باعث سلامت فکری و اخلاقی و اجتماعی جامعه نیز شده و جامعه را نیز در شرایط بهتر و مطلوب ‌تری قرار دهد.

وظیفه مشاور خانواده

بنابراین مشاوران بایستی بر اهمیت کار خود واقف بوده و بدانند که با اصلاح امور خانواده می ‌توانند نقش مهمی را در سلامت کلی جامعه نیز به نمایند اگر فردی را می شناسید که در زمینه خانوادگی با انواع مشکلات خانوادگی اعم از روابط نامطلوب با همسرخود فقدان دانش کافی در زمینه تربیت فرزند فقدان مهارت کافی در زمینه ارتباط با فرزندان نوجوان و یا همینطور مشکلات ارتباطی دیگر با سایر اعضای خانواده رو به رو است، بایستی او را به مرکز مشاوره معرفی نموده تا بتواند جهت انجام مشاوره خانوادگی اقدام نماید و از این راه مشکلات یکی پس از دیگری از پیش رو برداشته و آینده‌ی مناسب تر و سالم تر را برای خود رقم بزند.

بسیاری از مردم به دلیل نداشتن مشکلات متعدد خانوادگی زمان کافی را برای مشاوره و مراجعه به مرکز مشاوره ندارند و مشکلات را نادیده گرفته و یا کوچک می شمارند و مرحله به مرحله مشکلات را پشت گوش انداخته و سبب می‌شوند که در آینده این مشکلات کوچک بر روی هم تلنبار شده و مشکلات متعددی و بزرگتری را برای افراد و خانواده به وجود بیاورند.

مشاور خانواده کیست؟

وقتی بعضی از مشکلات در خانواده به وجود آمده است باید برای ریشه یابی و پیدا کردن راه حل های مناسب آن ها نیز از همه ی اعضای خانواده کمک گرفت. مشاور و روانشناس خانواده کسی است که در این مسیر شما را یاری می کند و بی هیچ قضاوت و پیش داوری به حل مشکلات خانوادگی شما می پردازد. مشاوره خانواده مدت زمان طولانی در کنار اعضای خانواده خواهد بود و با آن ها با توجه به نوع و شدت مشکلی که دارند جلسات متعدد گروهی و انفرادی برگزار می کند.

او به صحبت ها و نقطه نظرات تک تک اعضا گوش می دهد و تا حد امکان از آن ها حمایت می کند، سعی می کند اضطراب و تنش موجود در افراد را از بین ببرد، سپس مشاور خانواده به ریشه یابی مشکلات پرداخته و سعی می کند برای آن ها را از طریق اصلاح و بهبود ارتباط بین اعضا راه حل مناسب و کاربردی پیدا کند. مشاوره خانواده نه تنها به حل مشکلات می پردازد بلکه در بسیاری از موارد از بروز مشکلات نیز پیشگیری می کند به همین دلیل است که خیلی از والدین و خانواده هایی که مسئله و مشکل بارزی هم ندارند از مشاوران خانواده در ارتباط هایشان کمک و مشورت می گیرند.

توانایی برقراری ارتباطات درست، توانایی درک و حل مسائل، توانایی رهبری، عدم قضاوت هیچ یک از اعضا، رازداری، توانایی آموزش مهارت های ارتباطی، صداقت و اخلاق مداری از ویژگی های اصلی یک مشاور و روان شناس خانواده مطلوب و حرفه ای است.

اهداف مشاوره خانواده

برخی از اهداف استفاده از مشاور خانواده عبارتند از:

  1. حفظ و توسعه سلامت روانی اعضای خانواده.
  2. اصلاح و بهبود شیوه های ارتباطی غلط و تقویت شیوه های ارتباطی درست و کارآمد.
  3. گسترش درک و همدلی بین اعضای خانواده.
  4. حل تعارضات و اختلالات خانوادگی.
  5. افزایش شناخت و آگاهی اعضای خانواده از شخصیت یک دیگر.
  6. پیشگیری از بسیاری از مشکلات.
  7. با همراه کردن همه ی اعضای خانواده در حل مشکل به هیچ کدام از افراد به عنوان عامل اصلی مشکل دیده نخواهد شد.

 مزایای مشاوره خانواده

هر خانواده سهم خودش را از مشکلات و معضلات دارد که برای جلوگیری از بحران باید به طور جامع رسیدگی شود و از روانشناس خانواده کمک بگیرند. حضور یک روانشناس در خانواده مزایای زیادی دارد که اینجا شش موردش را جمع آوری کرده ایم :

  •  بهبود ارتباطات در درون خانواده

بخاطر مشکلاتی که معمولا در خانواده ها وجود دارد این تمایل به ایجاد فاصله و قطع ارتباط بین اعضا وجود دارد بنابراین راه رو برای مشکلات بسیار بزرگتر در آینده هموار میکند. با این وجود، یک مشاور خانواده میتواند به همه اعضای خانواده در درک نقش اونها در خانواده کمک کند، همچنین مزایای برقراری ارتباط باز و صادقانه را به آن ها نشان دهد.

اگه یکی از اعضای خانواده از ناتوانی رنج می برد، همه اعضا فرآیند خودشون رو در مورد این مسئله و احساسات از دست دادن میگذرانند که به راحتی می تواند واحد خانواده را از هم جدا کند. با این وجود، یک جلسه مشاوره برای همه اعضا می تواند به “شکستن یخ” کمک کند و آنها را قادر به درک مثبت یکدیگر بدون ایجاد تعارض کند.

  •  بهبود روابط و تقویت پیوندها

خواهر و برادرها در بعضی مواقع درگیری دارند و بسته به ماهیت آن ها، اگه این درگیری ها حل نشوند می تواند به ارتباط در خانواده آسیب جدی برساند. گاهی خواهر و برادرها نسبت به یک دیگر حسادت می کنند و برای جلب توجه در بین چیزهای دیگر، مبارزه می کنند. خیلی از والدین نمیتوانند این کودکان رو درک کنند یا متوجه اهمیت مشکل نیستند، به همین خاطر کودکان رو با احساسات حل نشده تربیت می کنند.

با این وجود، دیدن یک مشاور خانواده میتواند به شما کمک کند فرزندان خودتون رو بسیار بهتر درک کنید، و بدانید که چطور احساساتتان را ابراز کنید. علاوه بر این، آوردن خواهر و برادر در طول جلسه همچنین باید به اونها کمک کنه تا همدیگه را درک کنند و اختلافات خودشان را حل کنند. این یکی از مهمترین 6 مزیت مراجعه به مشاور خانواده است..

  •  ایجاد عزت نفس

همه ما نیاز به عزت نفس سالم داریم تا بتوانیم از پس چالش های اساسی زندگی بربیاییم و بتوانیم در جامعه به خوبی زندگی کنیم. بیشتر افرادی که بدون عزت نفس رشد می کنند یا زندگی می کنند در برابر فشار همسالان، مشکلات بین فردی و مشکلات سلامتی آسیب پذیر هستند. اگه والدین فاقد انگیزه و عزت نفس باشند، احتمال ابتلای فرزندانشان از همین مورد بیشتر می شود.

یک خانواده درمانی باید بتواند این مسئله را درست کند و والدین و فرزندان را قادر به شناخت و درک یک دیگر کند، بنابراین آن ها احساس بهتری نسبت به خودشان و ارزششان در جامعه دارند. به این ترتیب واحد زندگی مثبت تری را سپری می کنند و شانس موفقیت در زندگی شان رو افزایش می دهند.

  • شادتر شدن خانواده

با وجود دستگاه های هوشمند و سیستم های سرگرمی، اکثر افراد در صورت استرس یا مواجهه با مشکلی، به ابزارها، تلویزیون ها و تلفن های هوشمند خودشان پناه می برند. این بیشتر شبیه فرار یا پنهان شدن از مشکلات شما است که باعث نگرانی و شاید استرس سایر اعضای خانواده می شود. با این وجود، درک چگونگی کنار اومدن با مشکلات خاص و رو به رو شدن با آن ها بدون چشم بستن بر روی سایر اعضای خانواده نقش بسیار مهمی دارد و مانع غمگین بودن خانواده می شود.

  • برخورد با طلاق

طلاق یکی از بزرگترین کابوس ها برای بیشتر واحدهای خانوادگی و افراد درگیر است. اگرچه ممکن است بعضی از افراد دلایل موجهی برای طلاق داشته باشند (مثل خیانت) یا به هر دلیل دیگه ای تصمیم به طلاق می گیرند.

مراجعه به مشاور خانواده یا مشاور ازدواج می تواند خانواده شما رو نجات بده. مشاور می تواند دلایل احتمالی سوتفاهم و درگیری در خانواده رو شناسایی کند و به شما در حل و بهبودشان کمک کند و اغلب باعث استحکام خانواده شود. با این وجود، اگه یکی از اعضا تصمیم نهایی اش طلاق باشد، مشاور همه اعضای درگیر رو برای پذیرش شرایط آماده می کند.

  •  سلامت روحی و جسمی

آرامش برای سلامت روان و جسم مهم است. با این حال، صلح وقتی اتفاق می افتد که همه یک دیگر را درک کنند و مایل به کار تیمی باشند. تا زمانی که کسی وجود داشته باشد که به مشکلات شما گوش دهد و در صورت امکان به شما کمک کند، همه اعضای خانواده از هماهنگی بیشتری برخوردار می شوند.

با این حال اکثر مردم باید همسر و فرزندان خودشان را با بعضی از تسهیلات مفید درک کنند. یک مشاور خانواده، به خانواده تون کمک می کند تا مشکلات خاصی را شناسایی کنید و بدونید که چطور می توانید آن ها را به روش سازنده اداره کنید.

در طول جلسات مشاوره خانواده چه کارهایی انجام می شود؟

ابتدا مشاور خانواده با هریک از اعضای خانواده صحبت می کند تا به درک جامعی از مشکلات برسد. مشاور خانواده در جلسه سوالاتی را می پرسد تا به این نتیجه برسد هر کدوم از اعضای خانواده مشکلات را چطور می بینند و زمانی که مشکلی ایجاد می شود چطور آن را مدیریت کنند.

در مرحله بعدی، مشاور خانواده طرح درمانی خودش را طراحی و اجرا میکند. هدف اصلی حل و درمان تعارضات بین خانواده است بدون مقصر و سرزنش اعضای خانواده.

در واقع مشاور خانواده به اعضای خانواده کمک می کند با یک دیگر بهتر تعامل کنند و راه های جدیدی برای حل مشکلاتشان پیدا کنند و مشکلات خودشان حل کنند. به طور کلی مشاور خانواده آموزش و مهارت هایی به اعضای خانواده می دهد که در شرایط دشوار به شیوه کارآمد عمل کنند و این مشکلات را از بین ببرند.

تعداد جلسات مشاور خانواده متغیر است و این که چند وقت یک بار نیاز است که با مشاور جلسه داشته باشید بستگی به مشکلاتی که در بین اعضای خانواده است، وجود دارد و در جلسه درمانی این مشکلات مطرح می شود.

نکته آخر

بر اساس سازمان بهداشت جهانی به صورت دوره ای همه افراد نیاز دارند تحت مشاوره و درمان مشاوران و روانشناسان قرار بگیرند. اگر تاحالا به هیچ مشاوری مراجعه نکرده اید و از راهنمایی هایشان استفاده نکرده اید پیشنهاد می کنیم خودتان به تنهایی یا همراه همسرتان در یک جلسه مشاوره شرکت کنید و مشکلات و مسائلی که با آن ها روبه رو هستید یا مشکلات و مسائل شخصی و بین فردی که بین شما و اعضای خانواده وجود دارد روا مطرح کنید و اجازه دهید که مشاور بهتر شما را بشناسد.

مشاور قطعا متوجه می شود که شما چه دغدغه و چه نیازهایی دارید، چه استعداد ویژه ای دارید که می توانید بهتر در کارتان موفق شوید. چه مشکلاتی بین شما وجود دارد که قادر به حل این مسائل و مشکلات نیستید. در واقع مشاور خانواده به شما کمک می کند که این مشکلات و مسائل را به بهترین روش ممکن حل کنید.

مرکز مشاوره فراز با مشاوران و متخصصان کارآزموده و با تجربه به شما در هر زمینه ای مشاوره می دهند.

امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *